China helpt bij kroning koning Tonga

Vorsten

18-12-2014 13:44:00

NUKU’ALOFA – De koning van Tonga weet waar het transport vandaan komt wanneer hij volgend jaar juli eindelijk wordt gekroond. Minister ‘Aisake Eke van financiën heeft een overeenkomst getekend met China over de levering van dertig voertuigen – onder meer auto’s en minibussen – die kunnen worden gebruikt bij de plechtigheden voor koning Tupou VI.

Het is niet voor het eerst dat de Volksrepubliek, die met Taiwan strijdt om de gunsten van de Pacifische eilandstaten, de helpende hand biedt bij een kroning. In 2008 zorgde China voor de honderden met rode stof beklede en van het monogram van koning George Tupou V voorziene stoelen. Ook het conferentie- en perscentrum van de hoofdstad Nuku’alofa is gebouwd door de Chinezen, compleet met brandblussers die alleen een Chinese gebruiksaanwijzing hebben.

Koning George Tupou V had maar kort plezier van zijn verzameling Chinese stoelen. De in 2006 op de troon gekomen vorst, die zich twee jaar later met veel ceremonieel liet kronen, overleed in maart 2012. Hij is opgevolgd door zijn jongere broer, die eveneens even heeft gewacht met zijn kroning, mede vanwege de daarmee verbonden kosten. Wat dat aangaat is de Chinese hulp extra welkom.


Meer Andere Huizen