Demonstranten vragen koning om Nepal te redden

Vorsten

11-01-2021 15:28:50

De gewezen koning van Nepal, Gyanendra, heeft in een boodschap aan de bevolking vraagtekens gezet bij de eerlijkheid en het functioneren van de Nepalese politici. “Het is de hoogste tijd dat we hun eerlijkheid en de mate waarin ze zich inzetten voor het volk evalueren”, aldus de in 2008 aan de kant gezette Gyanendra.

Hij gaf zijn verklaring ter gelegenheid van ‘Prithi Jayanti’, de viering van de geboorte van de stichter van het huidige Nepal, Prithvi Narayan Shah (1723-1775). Die bracht in de achttiende eeuw als koning van Gorkha de meer dan vijftig andere vorstendommen in het land onder zijn bewind en bewerkstelligde daarmee de eenheid van Nepal. Zijn familie regeerde tot het uitroepen van de federale republiek in 2008.

Met de instelling van de republiek verdween ‘Prithvi Jayanti’, ook wel dag van nationale eenheid genoemd, als officiële feestdag en vrije dag, maar veel Nepalezen zijn de dag blijven markeren. De koning komt ook elk jaar met een boodschap aan de bevolking. Die kreeg dit keer meer aandacht vanwege de aanhoudende politieke onrust in het land, een grensgeschil met buurland India en een toenemende roep om terugkeer van de monarchie.

“Er is een gevoel dat de geschiedenis, beschaving, religie, cultuur en nationale eenheid te grabbel worden gegooid in naam van verandering en in overeenstemming met de wil van buitenlandse krachten”, aldus de koning, onder verwijzing naar de invloed van het andere buurland, China, op de gang van zaken in Nepal.

De koning (73) ijvert zelf niet actief voor herstel van de monarchie, maar hij heeft verschillende keren gezegd wel beschikbaar te zijn. In Kathmandu werd maandag gedemonstreerd door aanhangers van de monarchie. “Koning, kom alsjeblieft terug en red ons land. We willen de monarchie terug, de republiek afschaffen”, riepen demonstranten terwijl ze met de Nepalese vlag zwaaiden en afbeeldingen met zich meedroegen van Gyanendra en van Prithi Narayan.


Meer Andere Huizen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.