Eerste begroting onder Salman gepresenteerd

Vorsten

28-12-2015 16:55:00

RIYAD – Saudi-Arabië heeft maandag de begroting voor 2016 gepresenteerd. Het is de eerste begroting onder koning Salman. Het koninkrijk wil onder meer snijden in subsidies en belangen in overheidsinstellingen verkopen om de teruglopende omzet uit oliehandel te compenseren, meldt Bloomberg.

Ongeveer driekwart van de overheidsinkomsten van Saudi-Arabië wordt dit jaar verdiend met de export van olie. Door de ingezakte olieprijs is het land genoodzaakt andere inkomstenbronnen aan te boren. Saudi-Arabië verwacht dat het begrotingstekort volgend jaar uitkomt op omgerekend ruim 79 miljard euro. Dat zou een lichte daling betekenen ten opzichte van het tekort van 2015 (89 miljard euro).

Koning Salman besteeg de Saudische troon in januari. De 79-jarige vorst heeft sindsdien al de nodige veranderingen doorgevoerd, zoals het samenvoegen van ministeries. Economische hervormingen zijn een speerpunt van zijn beleid voor de komende vijf jaar. De begroting voor 2016 is opgesteld door een raad waarin Salmans zoon Mohammed bin Salman een belangrijke rol speelt.

Meer Andere Huizen