Elizabeth op reeks nieuwe munten

Vorsten

2019-01-07 14:20:00

Het Britse ministerie van Financiën heeft groen licht gegeven aan de Royal Mint om nieuwe munten van 1 pond te maken voor de overzeese gebiedsdelen en de zogenoemde kroonbezittingen als Jersey, Guernsey en het eiland Man. Voor de munten kan ook een nieuwer portret worden gebruikt van koningin Elizabeth.

Het Verenigd Koninkrijk zelf heeft sinds 2017 een nieuwe, twaalfkantige munt van 1 pond. Volgens het ministerie zitten er de modernste snufjes aan die namaken bemoeilijken. Aan de ene kant van het geldstuk is koningin Elizabeth te zien en aan de andere kant zijn de symbolen afgebeeld van Schotland (distel), Engeland (roos), Noord-Ierland (klavertje drie) en Wales (prei).

De Kanaaleilanden en Man, en kolonies en gebiedsdelen als Bermuda, Gibraltar en de Falkland-eilanden mogen nu ook deze nieuwe, beter tegen misbruik bestendige munten uitgeven, en deze voorzien van een eigen kenmerkend symbool.

De overzeese gebieden en ‘Crown dependencies’ geven eigen geld uit, dat 1 op 1 is gekoppeld aan het Britse pond en dat er bijvoorbeeld in Gibraltar en de Kanaaleilanden in vorm en uiterlijk ook op lijkt.


Meer Andere Huizen