Emir Qatar en Saudische kroonprins omarmen elkaar

Vorsten

05-01-2021 13:44:18

Kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië heeft met een omarming emir Tamim van buurland Qatar verwelkomd in Al Ula. Daar wordt de 41e vergadering gehouden van de Gulf Cooperation Council, het samenwerkingsverband van zes Golfstaten.

Mohammed bin Salman en emir Tamim, beiden voorzien van mondkapjes, hielden aanvankelijk de vanwege coronaregels voorgeschreven afstand tot elkaar, maar besloten toen om de verzoening en het verwachte einde van de boycot zichtbaar te maken met een meer fysieke begroeting. Die werd ook rechtstreeks uitgezonden door de Saudische televisie en daarna ook royaal gedeeld op de sociale media van de leiders van de Golfstaten.

De komst van de emir en de omhelzing waren bijzonder omdat Saudi-Arabië in 2017 het initiatief nam voor een politieke en economische boycot tegen Qatar vanwege vermeende steun aan internationaal terrorisme en te nauwe banden met het sjiitische Iran. Het voorbeeld van Saudi-Arabië werd gevolgd door Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte en had grote financiële gevolgen voor het geïsoleerde Qatar.

Koeweit probeerde jarenlang te bemiddelen en de nieuwe emir Nawaf uitte bij aankomst in Al Ula zijn blijdschap over de doorbraak. Saudi-Arabië had maandag al bekendgemaakt de grens met Qatar weer te openen. De verwachting is dat Bahrein, dat kroonprins Salman naar de topconferentie in de woestijn stuurde, en de door de emir van Dubai vertegenwoordigde Verenigde Arabische Emiraten ook een einde zullen maken aan de boycot.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft