Emir van Qatar viert zege voetballers

Vorsten

03-02-2019 12:28:00

Emir Tamim van Qatar stond zaterdagavond zelf klaar om de spelers van de nationale voetbalploeg te omhelzen en een rood-witte bloemenkrans om te hangen. De vreugde van de sjeik met de 3-1 overwinning van Qatar op Japan in de finale van de Azië Cup kon niet groter zijn.

De door zijn buren geïsoleerde Golfstaat behaalde de historische zege uitgerekend bij rivaal Abu Dhabi, dat samen met Saudi-Arabië en nog een paar landen in de zomer van 2017 de betrekkingen met Qatar verbrak.

Dat de Qatari’s in de groepsfase met 2-0 wonnen van Saudi-Arabië en in de halve finales thuisland Verenigde Arabische Emiraten met maar liefst 4-0 opzij zette, droeg ook bij aan de enorme feestvreugde in Doha. “Het is een Arabische prestatie”, aldus emir Tamim, die zijn land graag mag profileren. De onverwachte winst in de Azië Cup betekende ook een opsteker in de voorbereiding op het WK voetbal dat in 2022 in Qatar moet worden gehouden.

De voetbalploeg had het zonder steun moeten doen van eigen supporters. Met het verbreken van de betrekkingen werden ook de luchtverbindingen gestaakt en werd Qatari’s de toegang ontzegd in de boycottende landen. Oman doet echter niet mee aan de maatregelen tegen de Arabische ‘broederstaat’ en het waren Omaanse voetbalfans die zich na de uitschakeling van de eigen ploeg achter Qatar schaarden.

Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, met steun van Bahrein en Egypte, willen onder meer dat de emir van Qatar zijn eigenzinnige en zelfstandige buitenlandse beleid aanpast aan de wensen van Riad. Ook wordt geëist dat hij televisiezender Al Jazeera sluit. Dat uitgerekend Qatar het voetbaltoernooi won, kreeg in de vier landen dan ook weinig aandacht.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft