Emir van Qatar voor topconferentie naar Saudi-Arabië

Vorsten

04-01-2021 22:23:27

Emir Tamim van oliestaat Qatar woont dinsdag de 41e topconferentie bij van leiders van de samenwerkingsraad van de Golf (GCC). Dat heeft de Diwan, het Qatarese hof maandag bekendgemaakt. De bijeenkomst van de Gulf Cooperation Council wordt gehouden in Al Ula, een werelderfgoedplaats in het noordwesten van Saudi-Arabië.

De komst van de emir naar het buurland betekent een doorbraak in het conflict met Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Emiraten en Egypte. De vier verbraken in de zomer van 2017 de politieke en economische banden met Qatar vanwege vermeende steun van dat land aan internationaal terrorisme en te nauwe banden met het sjiitische Iran, de aartsrivaal van Saudi-Arabië.

Bemiddeling van onder meer Koeweit en de Verenigde Staten haalde tot dusver weinig uit, maar maandag bleek een doorbraak bereikt. Zo kondigde Saudi-Arabië aan dat de grens met Qatar weer opengaat en vliegtuigen ook weer door het luchtruim mogen vliegen.

Kroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië verwacht dat de bijeenkomst onder leiding van zijn vader koning Salman de leiders van de regio zal verenigen, berichtte het Saudische staatspersbureau SPA. Bahrein maakte maandag bekend dat kroonprins Salman, sinds vorig jaar ook premier, de top zal bijwonen. Sultan Haitam van Oman, die een jaar geleden op de troon kwam, stuurt zijn vicepremier.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft