Emotioneel concert voor Roemeense Margareta

Vorsten

18-01-2020 22:58:34

Met een feestelijk galaconcert in het Roemeens Atheneum in Boekarest is zaterdagavond gevierd dat de koninklijke familie precies dertig jaar eerder terugkeerde in Roemenië.

De prinsessen Margareta en Sofia, die nog nooit in het land waren geweest, kwamen op 18 januari 1990 over uit Zwitserland. Hun vader koning Mihai, die in 1948 Roemenië was uitgezet, had ook willen komen. De enkele weken eerder aan de macht gekomen neocommunistische regering gaf daarvoor echter geen toestemming.

Margareta (70) staat sinds het overlijden van haar vader in 2017 aan het hoofd van de koninklijke familie en wordt aangeduid als ‘Hare Majesteit’, maar zonder koningin en met de toevoeging ‘bewaarder van de kroon’. Het is een constructie die wordt aanvaard door de Roemeense regering. Onder de gasten in de koninklijke loge bevindt zich zaterdagavond ook de Roemeense premier Ludovic Orban.

Prinses Sofia

Het uitverkochte concert begon met een eerbetoon van prinses Sofia (62) aan haar oudste zus. Ze prees haar om haar niet aflatende inzet voor Roemenië die in feite begon op die dag in januari dertig jaar geleden. Kort daarna gaf Margareta alles op om haar vaderland te helpen, mede door middel van een naar haar genoemde koninklijke stichting die onder meer (wees)kinderen en arme ouderen ondersteunt.

Margareta liet haar tranen van ontroering de vrije loop tijdens de toespraak. Daarna werd de koninklijke hymne ingezet, waarvoor ook de premier ging staan. Het concert werd besloten met een opmerkelijk verzoeknummer van de kroonbewaarder: het oer-Britse ‘Land of Hope and Glory’. Maar Margareta is dan ook deels in Groot-Brittannië opgegroeid en heeft ooit nog verkering gehad met Gordon Brown, de latere Labour-premier.

Het feestprogramma dat vrijdag al was begonnen, werd afgesloten met een buffetdiner in het Koninklijk Paleis, waar ook de premier zich weer liet zien.

Meer Andere Huizen