Ex-prinses Srirasmi verder in het nauw

Vorsten

2015-03-01 16:30:00

BANGKOK – De voormalige Thaise prinses Srirasmi moet vrezen dat zij als volgende aan de beurt is om achter de tralies te belanden. De ouders van de in ongenade gevallen ex-echtgenote van kroonprins Vajiralongkorn zijn afgelopen week al opgesloten in afwachting van een proces voor onder meer majesteitsschennis. De straf daarvoor is maximaal 15 jaar.

Srirasmi en haar familie verloren vorig jaar hun verheven status toen militairen de macht grepen en schoon schip gingen maken. Daar hoorde aanpak van corruptie bij en Vajiralongkorn, die zijn vrouw niet wilde verdedigen, onttrok zijn bescherming.

Een oom van de prinses werd als het hoofd van de Thaise FBI als één van de eersten aangepakt. Inmiddels is hij veroordeeld tot 31 jaar celstraf voor afpersing, illegaal gokken, machtsmisbruik, smokkel en majesteitsschennis. Dat laatste door zich te laten voorstaan op zijn band met de koninklijke familie. Ook broers van Srirasmi zijn opgepakt.

De ouders van Srirasmi, die als derde echtgenote van de kroonprins pas de laatste jaren regelmatig in de openbaarheid kwam omdat Vajiralongkorn meer taken overnam van zijn zieke vader, hebben iets soortgelijks gedaan. Een buurvrouw was in de cel beland na een valse aanklacht van vader Apiruj Suwadee, die ook naar het hof verwees. Hij heeft vrijdag toegegeven schuldig te zijn. De rechtbank weigerde hem en zijn vrouw op borg vrij te laten.


Meer Andere Huizen