Franse troonpretendenten herdenken ‘Saint Louis’

Vorsten

25-08-2020 15:24:52

De pretendenten voor de sinds 1870 vacante Franse troon hebben de feestdag van ‘Saint Louis’ aangegrepen om het Franse volk moed in te spreken. Het is dinsdag 750 jaar geleden dat koning Lodewijk (Louis) IX tijdens een kruistocht in Tunesië overleed. Deze vorst, die leefde van 1214 tot 1270, is de enige van de Franse koningen die door de katholieke kerk heilig is verklaard.

“Laten wij zijn nagedachtenis eren”, twitterde prins Jean (55), de graaf van Parijs, die namens het Huis Orléans de Franse troon voor zich opeist. Hij sprak over de heilige koning als “mijn voorvader” en bracht in herinnering dat Lodewijk IX voor belangrijke hervormingen had gezorgd en de soevereiniteit van Frankrijk versterkt. “Hij is ons ook door de kerk ten voorbeeld gesteld”, aldus de graaf van Parijs.

Zijn rivaal voor het koningschap vaardigde een heel epistel uit. Daarin bevestigde prins Louis de Bourbon niet alleen zijn eigen aanspraken op de troon, maar sprak hij over Lodewijk IX als moreel kompas voor een Frankrijk dat zich economische en intellectueel moet vernieuwen. Volgens zijn aanhangers is de prins, achterkleinzoon van zowel de Spaanse dictator Francisco Franco als de Spaanse koning Alfonso XIII, de wetmatige koning van Frankrijk als Louis XX.

Die claim wordt bestreden door de graaf van Parijs (koning Jean IV), omdat de familietak van de in Madrid geboren Louis (46) bij het Verdrag van Utrecht (1713) de rechten op de Franse troon heeft opgegeven. Naast de families Bourbon en Orléans zijn er ook nog de nakomelingen van de in 1870 afgezette laatste Franse keizer, Napoléon III, die aanspraak maken op de troon. In de Franse republiek hebben alle drie de families overigens maar weinig medestanders.


Meer Andere Huizen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.