Geen borgtocht voor man die kritiek had op Thaise koning

Vorsten

2020-02-24 16:25:15

Een Thaise rechtbank heeft maandag geweigerd een twintigjarige man op borgtocht vrij te laten. De man wordt ervan verdacht het koningshuis te hebben beledigd door zich kritisch uit te laten over de koning. Volgens de rechtbank bestaat het risico dat de verdachte het land verlaat wanneer hij op borg wordt vrijgelaten.

De verdachte is aangeklaagd op basis van de zogenoemde Computer Crimes Act. Hij zou onder het pseudoniem ‘anoniem’ op sociale media informatie hebben verspreid die de nationale veiligheid in gevaar brengt, aldus de organisatie ‘Thaise advocaten voor mensenrechten’.

De afgelopen dagen was er op sociale media een succesvolle inzamelingsactie gehouden om voldoende geld te hebben om de borg te betalen. De hashtag ‘bevrijd anoniem’ – in het Thai ‘niranam’ – was maandag een van de meest gebruikte in Thailand, zeer tot ongenoegen van de autoriteiten die alle kritiek op monarchie en regering de kop willen indrukken.

De verdachte is op 19 februari aangehouden, aldus de advocatenorganisatie. Justitie vindt het tegenwoordig makkelijker om mensen op te pakken op basis van de computerwet dan op de wet die majesteitsschennis verbiedt. De straf voor het verspreiden van ‘valse informatie’ is vijf jaar. Op beledigen van het koningshuis of alles wat daar mee te maken heeft, staat vijftien jaar.
Meer Andere Huizen

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!