Gezondheid Thaise koning uiterst broos

Vorsten

02-06-2016 10:41:00

Eén week voor zijn zeventigste regeringsjubileum verkeert de Thaise koning Bhumibol Adulyadej (88) in een zeer precaire gezondheid. Dat wordt duidelijk uit het medisch verslag over de maand mei dat het bureau van de Koninklijke Hofhouding heeft vrijgegeven.

De koning, die sinds september 2009 vrijwel onafgebroken in het Siriraj-ziekenhuis in Bangkok verblijft, staat onder verscherpte controle voor onregelmatig functioneren van zijn hartspieren. De afgelopen maand had hij ook last van maagpijn, waardoor hij niet zelfstandig kon eten en kunstmatig moest worden gevoed.

Tien dagen geleden maakte het paleis nog bekend dat de koning, die sinds 11 januari niet meer in het openbaar is verschenen, te veel vocht bij zijn hersenen had en daarvoor was behandeld. Volgens het medisch verslag heeft Bhumibol ook last van artritis. Hij krijgt ook zuurstof toegediend, en wordt behandeld voor overmatig speeksel en slijm.

Voor het regeringsjubileum van de koning op 9 juni zijn feestelijkheden georganiseerd waaraan het koningspaar – ook koningin Sirikit komt na een beroerte enkele jaren geleden niet meer in het openbaar – deelneemt.

Meer Andere Huizen