Graaf van Parijs ruziet met zoon prins Jean

Vorsten

02-08-2016 16:52:00

graaf van parijs

Binnen de koninklijke familie van Frankrijk is ruzie ontstaan over de rechtmatige opvolging van de graaf van Parijs. Deze Henri (83), voor zijn fanatiekste volgers koning Henri VII, is aan het sleutelen geslagen aan de afspraken over de opvolging. Dit tot verontwaardiging van zijn zoon prins Jean. Die heeft zijn vader inmiddels publiekelijk om de oren geslagen met een decreet uit 1981 van diens eigen vader, de toenmalige graaf van Parijs (Henri VI).

De aanleiding voor de onenigheid, waarvan de Franse republikeinse pers weer smult, is eigenlijk triest. Prins François (55), de oudste zoon van Henri, is geestelijk gehandicapt. Hij is niet geschikt als troonopvolger en hoofd van de familie Orléans, zo wist zijn opa al in 1981. Die bepaalde toen dat François zou worden overgeslagen ten gunste van diens jongere broer prins Jean, hertog van Vendôme, en verklaarde dat zijn besluit nimmer kon worden herroepen.

Henri (VII) wil nu, 35 jaar later, een andere oplossing dan door zijn voorganger en vader, met wie hij lang in onmin leefde, bedacht. Hij heeft een regentschapsraad in het leven geroepen, waarin hij naast prins Jean, ook zijn eigen broer Jacques, hertog van Orléans, diens zoon prins Charles-Louis en nog twee buitenstaanders heeft benoemd.

Prins Jean (51) is furieus en heeft op sociale media nog eens het eerdere besluit van zijn grootvader gedeeld. Royalisten schudden ondertussen meewarig het hoofd. In plaats van dat aan de poten van de republiek wordt gezaagd, maken de leden van de koninklijke familie elkaar het leven zuur. Los nog van het feit dat de Orléans niet de enige troonpretendenten zijn – ook de familie Napoleon en de zogenoemde legitimisten van het Huis Bourbon bijvoorbeeld maken aanspraak.


Meer Andere Huizen