Graaf van Parijs ontzet over kathedraalbrand in Nantes

Vorsten

18-07-2020 12:02:25

De graaf van Parijs, hoofd van het voormalige Franse koningshuis Orléans, heeft zaterdag via sociale media met ontzetting en schrik gereageerd op de brand in de kathedraal van Nantes. Hij wenste de brandweer sterkte toe. “Onze kathedralen zijn deel van het lot van Frankrijk en we zijn eraan gehecht”, aldus Jean, die sinds vorig jaar januari graaf van Parijs is en volgens zijn volgers als koning Jean IV op de al sinds 1870 vacante troon zou moeten zitten.

Ook de Franse president Emmanuel Macron twitterde vanuit Brussel, waar hij met de EU-leiders vergadert, zijn steun. “Na Notre Dame, brandt de kathedraal van Petrus en Paulus in het hart van Nantes. Sterkte aan de brandweer die alle risico’s neemt om dit gotisch juweel in de stad van de hertogen te redden.” Met de hertogen verwees Macron naar het voormalige hertogdom Bretagne.

Zaterdagmorgen vroeg werd een brand ontdekt in de vijftiende eeuwse gothische kathedraal. Inmiddels is de brand onder controle, maar het grote orgel en tal van historische gebrandschilderde ramen zijn verwoest. Volgens de eerste berichten is de brand op drie plaatsen in de kathedraal aangestoken. Het godshuis heeft vaker te maken gehad met branden. In 1972 ging het hele dak verloren en daarna waren dertien jaar nodig voor het herstel.


Meer Andere Huizen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.