Oud-koning vraagt begrip voor Griekenland

Vorsten

04-02-2015 21:39:00

ATHENE – De peetvader van prins Constantijn, de Griekse oud-koning Constantijn, pleit voor meer begrip van de Europese landen voor Griekenland. “De maatregelen die zijn genomen waren te zwaar”, aldus Constantijn in een vraaggesprek dat woensdag is gepubliceerd op zijn website.

Hij hoopt op meer soepelheid, met name van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De oud-koning heeft de nieuwe premier Alexis Tsipras één keer per toeval ontmoet, drie jaar geleden in de VIP-lounge van het vliegveld. Ze hadden een kort gesprek, waarin Constantijn de politicus adviseerde om nooit zijn kredietwaardigheid op het spel te zetten. Zelf heeft Constantijn nog nooit zijn stem uitgebracht. “De koninklijke familie staat boven de politiek.”

Constantijn (74), die in 1964 op de troon kwam en drie jaar later het land moest verlaten toen een coup tegen de militaire junta mislukte, woont al weer enige tijd in zijn vaderland. “Daar is niet veel ophef over gemaakt. Je kunt Grieks eten exporteren, maar Grieken niet”, meent hij. In de jaren van ballingschap in Londen snakte hij dan ook naar terugkeer. “Ik wil hier worden begraven. Dan heb ik eindelijk rust.”


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft