Hans Adam viert verjaardag zonder vuurwerk

Vorsten

2018-08-14 12:03:00

De nationale feestdag van Liechtenstein kent woensdag een minder feestelijke afsluiting dan gebruikelijk. Vanwege de aanhoudende droogte in het Alpen-vorstendom is het traditionele vuurwerk afgelast. Sinds 1928 is het in Vaduz niet meer zo droog geweest. Al enige tijd is open vuur in het hele land verboden.

De ‘Staatsfeiertag’ is de Liechtensteinse versie van Koningsdag. Officieel wordt dan de verjaardag gevierd van het staatshoofd, de nu 73-jarige vorst Hans Adam II. Die is eigenlijk in februari jarig, maar na zijn troonsbestijging in 1989 is besloten de voor zijn vader Franz Josef gehanteerde datum van 15 augustus te handhaven.

De feestdag begint ’s ochtends op de Alpenweide naast het kasteel van Vaduz, waar erfprins Alois als waarnemend staatshoofd een toespraak houdt. Daarna is de bevolking uitgenodigd voor een aperitief in de Rozentuin van het slot. Tegenwoordig is dat geen vrije inloop meer. Belangstellenden hebben eerder deze maand kaartjes moeten halen.

Na het officiële gedeelte van de Staatsfeiertag barst in de hoofdstad het volksfeest los dat tot in de kleine uurtjes duurt. Dit jaar echter zonder het vuurwerk.


Meer Andere Huizen