Japan krijgt naam tijdperk op 1 april te horen

Vorsten

2019-01-04 12:48:00

De Japanse premier Shinzo Abe heeft vrijdag bevestigd dat de naam van het nieuwe tijdperk – ‘gengo’ – dat aanbreekt met het aantreden van keizer Akihito op 1 april bekend wordt gemaakt. “Traditie wil dat de naam wordt gekozen en bekend gemaakt na het begin van een nieuw keizerlijk tijdperk, maar ik denk dat het beter is om dit te doen voor de troonsbestijging van de kroonprins”, aldus Abe. Op die manier kan het publiek zich er beter op voorbereiden.

Naurihito volgt op 1 mei zijn vader keizer Akihito op, die een dag eerder aftreedt. Als de aloude traditie zou worden gevolgd, zou de naam van het nieuwe keizerlijke tijdperk dan pas bekend worden. Bij een troonswisseling na het overlijden van een keizer kan dat ook niet anders. Maar nu lang van tevoren bekend is dat Akihito aftreedt, kan ook de ‘gengo’ eerder bekend worden.

Dat maakt het mogelijk computers en dergelijke aan te passen, want voor de Japanners begint met het aantreden van een nieuwe keizer ook een nieuwe jaartelling. Op dit moment is het Heisei 31, en op 1 mei gaat de teller weer terug naar 1, met de nieuwe naam. Dat is een soort motto, uitgedrukt in twee karakters in Kanji. Heisei betekent ‘streven naar vrede’ en onder die naam zal Akihito na zijn overlijden ook de geschiedenis ingaan: keizer Heisei.

Begin deze week had de leider van de kleinste regeringspartij al gezegd dat Abe vrijdag zou bekendmaken dat de nieuwe naam op 1 april zou worden onthuld, precies een maand voor het aantreden van keizer Akihito.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek