Japan wil nieuw vliegtuig voor keizer

Vorsten

2014-02-03 12:55:00

TOKIO – Japan is op zoek naar nieuwe regeringsvliegtuigen. Maandag kunnen geïnteresseerde vliegtuigfabrikanten in Tokio langskomen om te horen aan welke eisen de nieuwe toestellen voor keizer Akihito moeten voldoen. Japan wil de vliegtuigen, die ook worden ingezet voor de premier, in 2019 in gebruik nemen, zo meldde de regering vorige week.

De keizer heeft sinds 1991 een Boeing 747-400 tot zijn beschikking, de zogenoemde ‘seifu senyo ki’ of Japanse Luchtmacht nummer 1. Dat toestel wordt bijvoorbeeld gebruikt voor buitenlandse reizen. Niet alleen voor de keizer, maar ook voor officiële reizen van andere leden van de keizerlijke familie.

Om te zorgen dat er altijd gevlogen kan worden, of om meer mensen mee te kunnen nemen, is er ook een tweede regeringstoestel. Premier Abe bijvoorbeeld nam ze begin vorige maand alle twee mee voor een bezoek aan Oman en een aantal Afrikaanse landen.

De toestellen moeten aan tal van specifieke eisen voldoen, zoals de uitrusting met communicatieapparatuur en slaapkamers en de mogelijkheid om non-stop te kunnen vliegen van Tokio naar Washington DC, een afstand van 10.900 kilometer. Boeing heeft al laten weten belangstelling te hebben om het contract in de wacht te slepen.


Meer Andere Huizen