Japanse keizer werkt aan videoboodschap

Vorsten

2016-08-04 11:24:00

videoboodschap

Keizer Akihito bereidt een videoboodschap voor die naar verwachting maandag wordt uitgezonden. Dat meldt de Japan Times donderdag op basis van berichtgeving van persbureau Kyodo. In de boodschap ontvouwt de keizer in bedekte termen zijn gedachten over zijn eigen toekomst wanneer hij fysiek niet meer in staat is zijn taken uit te voeren.

Achter de schermen wordt al weken aan de boodschap gewerkt, aldus Japanse media. Elk woord, iedere punt en komma wordt door de senior adviseurs van het alles bepalende Keizerlijk Hofagentschap op een goudschaaltje gewogen.

De keizer mag geen politiek getinte uitspraken doen, en openlijk spreken over een wens tot aftreden kan al niet omdat de wet daarvoor moet worden veranderd. Hij begeeft zich daarmee dan op politiek terrein. Akihito vindt echter dat hij de mogelijkheid moet krijgen om af te treden wanneer zijn lichaam hem niet meer in staat stelt zijn taken als ‘symbool van de natie’ uit te oefenen. Die mening wil hij delen met de Japanse bevolking.

De keizer heeft zich slechts één keer eerder middels een videoboodschap tot de bevolking gericht. Dat was in maart 2011, enkele dagen na de zware aardbeving en tsunami die toen noordoost Japan troffen.


Meer Andere Huizen

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.