Japanse kroonprinses wordt 50 jaar

Vorsten

2013-12-09 05:14:00

TOKIO – Kroonprinses Masako van Japan moet het maandag op haar 50e verjaardag gedeeltelijk stellen zonder haar echtgenoot kroonprins Naruhito. Hij vertrekt die dag naar Johannesburg voor de herdenkingsdienst dinsdag voor Nelson Mandela. Het is voor het eerst dat een lid van de keizerlijke familie zo’n plechtigheid voor een ‘burger’ bijwoont.

Masako staat er op haar 50e verjaardag een stuk beter voor dan een jaar geleden op haar 49e verjaardag, zo berichten Japanse media. Toen verontschuldigde ze zich nog voor alle zorgen die ze de Japanse bevolking bezorgde door haar jarenlange ziekte. “Ik blijf echter proberen om beter te worden, met hulp van mijn dokters en andere mensen om mij heen”, aldus Masako vorig jaar.

De reis begin dit jaar naar Amsterdam, waar ze samen met Naruhito de inhuldiging van Willem-Alexander bijwoonde, heeft haar gesterkt aldus ook bronnen binnen de keizerlijke hofhouding. Het zelfvertrouwen van de met depressie en ‘aanpassingsproblemen’ kampende kroonprinses zijn versterkt, en de laatste maanden is ze vaker in de openbaarheid verschenen. Dat dochter prinses Aiko ook minder problemen heeft op school heeft eveneens geholpen.


Meer Andere Huizen