Jordaanse koning herdenkt slag uit 1968

Vorsten

21-03-2016 16:39:00

De Jordaanse koning Abdullah heeft maandag in zijn hoedanigheid van opperbevelhebber van de strijdkrachten een plechtigheid bijgewoond ter herdenking van de 48e verjaardag van de slag om Karameh.

Dat was een gewapend treffen tussen Jordanië, de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO en het Israëlische leger. Dat stak op 21 maart 1968 de Jordaanrivier over om Palestijnse bases bij Karameh in Jordanië aan te vallen. Vanuit Israëlische optiek ging er bij deze Operatie Tofet veel mis, mede door slecht weer en goede voorbereiding van de tegenstanders. Zo wist PLO-leider Jasser Arafact aan de binnenvallende Israëliërs te ontkomen.

In die tijd, na de Zesdaagse oorlog van 1967 waarbij Israël onder meer de westelijke Jordaanoever en Jeruzalem had veroverd, streden Israël en de buurlanden een uitputtingsoorlog met regelmatige gewapende acties.

Omdat bij de Israëliërs maar een deel van hun doelen wisten te bereiken, en er ook gevoelige verliezen werden geleden, was de slag bij Karameh in Arabische optiek een succes. Vandaar de jaarlijkse, met veel militair ceremonieel gepaard gaande herdenking in aanwezigheid van de koning.

Meer Andere Huizen