Keizer herdenkt slachtoffers koopvaardij

Vorsten

2019-01-21 11:40:00

Keizer Akihito en keizerin Michiko hebben maandag de tienduizenden slachtoffers van de Japanse koopvaardij herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen.

Het keizerspaar ging daarvoor naar het speciale monument in Kannonzaki Park in Yokosuka. Het was hun achtste bezoek. In 1971 waren ze er als kroonprinselijk paar voor het eerst toen het monument werd ingewijd. De keizer en keizerin baden voor vrede en plaatsen witte chrysanten aan de voet van de cenotaaf in het park.

Akihito heeft meerdere malen stil gestaan bij het lot van de veelal jonge zeelieden die, zoals hij zei bij zijn verjaardagsgesprek met de media in 2015, droomden van een bestaan als zeeman en in plaats daarvan gedwongen werden militaire transporten uit voeren.

Onbeschermd want de Japanse luchtmacht kon geen steun geven. Ook waren er geen marineschepen beschikbaar om de konvooien die militair materieel en manschappen vervoerden, te beschermen tegen geallieerde aanvallen. De geallieerden vernietigden meer dan 2000 koopvaardijschepen, waarbij 60.000 Japanners om het leven zijn gekomen. Een derde van hen was onder de twintig jaar oud.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

– Prinsjesdag in woord en beeld
– Liefde in Zweden: bruiloft na 33 jaar verkering
– Zij hebben het mode-DNA van hun moeder
– The Royal Family volgens Edward en Sophie