Keizer Hirohito mocht geen spijt betuigen

Vorsten

2019-08-20 19:56:00

De Japanse regering heeft verhinderd dat oorlogskeizer Hirohito na de Tweede Wereldoorlog zijn ‘diepe spijt’ betuigde in een toespraak na het van kracht worden van het vredesverdrag van San Francisco. Dat blijkt uit dinsdag in Japan gepubliceerde documenten.

Hirohito, de grootvader van de huidige keizer Naruhito, wilde begin jaren vijftig zijn spijt en wroeging uitten en sprak daarover met Michiji Tajima, een topfunctionaris bij het Keizerlijk Hofagentschap. Die hield van de gesprekken met de keizer notitieboeken bij, waaruit de vurige wens van de toenmalige keizer nu is gebleken.

Hirohito stuitte echter op een veto van toenmalig premier Shigeru Yoshida. Die zag niets in een publiekelijke schuldbetuiging van de keizer. “Het gevaar bestaat dat mensen zullen zeggen dat hij verantwoordelijk was voor het starten van de oorlog”, meende de bewindsman.

De keizer, die in 1989 overleed, moest zich schikken. Pas vele jaren later uitte zijn zoon keizer Akihito ‘diepe spijt’, een bewoording die diens zoon Naruhito vorige week bij de 74e herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog overnam.


Meer Andere Huizen