Keizer Naruhito krijgt zes ‘wuifmomenten’

Vorsten

2019-04-11 16:40:00

De nieuwe Japanse keizer Naruhito verschijnt op 4 mei maar liefst zes keer op het balkon van de Showa-hal van het Keizerlijk Paleis in Tokio. Hij wordt vergezeld door keizerin Masako en andere leden van de keizerlijke familie, zo maakte het Keizerlijk Hofagentschap bekend.

Het wordt voor de Japanners de eerste gelegenheid om de nieuwe keizer te zien en toe te zwaaien. Naruhito komt op 1 mei op de troon na het aftreden van zijn vader keizer Akihito een dag eerder. Het Hofagentschap verwacht dan ook veel publiek voor het eerste openbare optreden van de nieuwe ‘tenno’. Belangstellenden wordt dan ook geadviseerd vroeg te komen en wachttijden van meer dan een uur te verwachten.

De ‘wuifmomenten’ beginnen om tien uur ’s ochtends en worden elk uur herhaald om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om de keizerlijke familie te zien. Keizer-emeritus Akihito en keizerin-emerita Michiko – in het Japans Joko Heika en Jokogo Heika – zullen niet aanwezig zijn. Ook de jongste leden van de familie, prinses Aiko (17) en prins Hisahito (12) zullen ontbreken.

Anders dan in bijvoorbeeld Nederland of België, waar de koning bepaalt wie van zijn familie in het openbaar verschijnt, heeft in Japan de keizer daar geen zeggenschap over. De regels worden bepaald door het Hofagentschap.


Meer Andere Huizen

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt