Keizerspaar terug waar het allemaal begon

Vorsten

2018-08-26 09:52:00

Het nostalgische reisje van keizer Akihito en keizerin Michiko is zaterdag nog wat romantischer geworden. Het hoogbejaarde Japanse keizerspaar ging terug naar de plek waar het allemaal begon: de tennisbaan in Karuizawa.

Op die tennisbaan stond de toenmalige kroonprins Akihito in 1957 tegenover burgermeisje Michiko Shoda. De wedstrijd leidde in april 1959 tot een huwelijk, Michiko trad als eerste burger toe tot de keizerlijke familie. Zaterdag betraden de keizer en keizerin de baan niet. In plaats daarvan moedigde het paar de tennissers aan. “Mooi schot”, becommentarieerde Akihito volgens The Japan Times een van de wedstrijden. Na een halfuurtje verlieten Akihito en Michiko de tennisbaan weer, onder luid applaus van de aanwezigen.

Volgens Seiro Moroto, die het keizerspaar als lid van de tennisclub begeleidde, waren de 84-jarige Akihito en de 83-jarige Michiko “blij de baan nog eens te bezoeken”. “De gesprekken gaven mij de indruk dat de tennisbaan een nostalgische plek is voor hen.”

Het keizerspaar bezocht vakantieoord Karuizawa en de lokale tennisbaan na hun huwelijk regelmatig, al dan niet met hun kinderen, in de zomer. In augustus 2013 sloegen Akihito en Michiko er voor het laatst een balletje. Het bezoek van dit jaar is waarschijnlijk het laatste dat Akihito en Michiko als keizerspaar aan Karuizawa brengen. In april treedt Akihito op eigen verzoek af vanwege zijn broze gezondheid.


Meer Andere Huizen