Kersttoespraak Margareta op Roemeense televisie

Vorsten

2019-12-24 22:33:11

Het zijn niet alleen de regerende vorsten die de kerst aangrijpen om hun bevolking toe te spreken. Ook hun niet regerende collega’s houden een vaak al decennia bestaande traditie van een kersttoespraak in stand. De Roemeense Margareta, die wordt aangeduid als ‘bewaarder van de kroon’, kreeg daarvoor dinsdagmiddag ook zendtijd op de nationale televisie.

In haar rede gaf Margareta onder meer een opsomming van de veelzijdige activiteiten van het ook door regering en president erkende koningshuis. Zo maakte ze melding van de verschillende buitenlandse bezoeken die dit jaar werden ondernomen, onder meer naar Nederland. Daar had ze ook een ontmoeting met koning Willem-Alexander.

De visites waren een soort vervolg op de rondreis door Europa die haar vader koning Mihai in 1997 namens de toenmalige Roemeense regering maakte om het NAVO-lidmaatschap van zijn land te bepleiten. Verder stipte ze haar werkzaamheden aan voor het Roemeense Rode Kruis en de instelling van een studiebeurs voor studenten uit Roemenië en buurland Moldavië, dat tot de Tweede Wereldoorlog bij ‘Groot Roemenië’ behoorde.

In Servië hield kroonprins Aleksandar het bij een geschreven kerstboodschap die hij via sociale media verspreidde. Hij wenste iedereen die Kerstmis vierde volgens de Gregoriaanse kalender prettige feestdagen met “liefde, vrede en vreugde” en “rijk en voorspoedig nieuwjaar”.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

– Het warme nest van Kate: de Middletons

– Prinses Elisabeth op kamers

– Hoe zit het nu echt met Kroondomein Het Loo?

– Pieter van Vollenhoven schrijft over muziek