Koning Cambodja nodigt nieuw parlement uit

Vorsten

2018-08-16 10:09:00

De leden van het nieuw gekozen parlement van Cambodja hebben van koning Norodom Sihamoni een uitnodiging gekregen om op 5 september voor het eerst bijeen te komen. De koning zal die eerste bijeenkomst zelf voorzitten. Dat meldt de Khmer Times donderdag.

De 125 parlementariërs behoren allen tot dezelfde politieke partij, zo is woensdag duidelijk geworden bij de officiële bekendmaking van de uitslag van de verkiezingen. De Cambodjaanse Volkspartij (CPP) van premier Hun Sen pakte alle beschikbare zetels.

Hun Sen (66) is sinds 1998 aan de macht en zijn partij controleert het Zuidoost-Aziatische land al sinds 1979. Vorig jaar november werd de belangrijkste oppositiepartij CNRP door de rechter ontbonden omdat deze volgens Hun Sen uit zou zijn op omverwerping van zijn regering.

Keuze

De Cambodjaanse kiezers hadden eind juli bij de verkiezingen voor de Nationale Assemblee dan ook geen echte keuze, maar Hun Sen kondigde woensdag aan dat hij consultatierondes zal houden met vertegenwoordigers van andere partijen, zodat hun stem ook gehoord zal worden. Critici en waarnemers zeiden meteen dat de premier alleen zal luisteren als de oppositie zijn opvattingen deelt.

Koning Norodom Sihamoni, die sinds 2004 op de troon zit na het aftreden van zijn vader koning Norodom Sihanouk, heeft verder geen inbreng. Het bewind van Hun Sen spiegelt deels het bewind van zijn vader, die in 1955 tijdelijk afstand deed van de troon om Cambodja als politiek leider te regeren. Tot 1970 waren er geen andere partijen toegestaan en werd alle oppositie hardhandig de mond gesnoerd.


Meer Andere Huizen