Koning Hamad gaat liever naar Elizabeth

Vorsten

2015-05-14 15:53:00

WINDSOR – Verbazing bij de Amerikanen, besmuikte reacties bij de Britten. Koning Hamad van Bahrein is donderdag niet bij de topconferentie die de Amerikaanse president Barack Obama heeft belegd over het akkoord dat Amerika en Iran hebben gesloten. De koning geeft de voorkeur aan de Royal Windsor Horse Show, waar hij net als vorig jaar wordt ontvangen door koningin Elizabeth.

Het hof in Bahrein verdedigt de opmerkelijke keuze van de koning, wiens land vijandig staat tegenover Iran. “De afspraak met koningin Elizabeth is al lang geleden gemaakt”, aldus de verklaring. In plaats van de koning verblijft kroonprins Salman in Washington, waar hij woensdag werd ontvangen door president Obama.

Emir Tamim van Qatar draaide de zaken om. Hij ging op weg naar de Verenigde Staten eerst even langs bij koningin Elizabeth, en meldde zich woensdag voor de topconferentie in Camp David.

Koning Hamad is al jaren te gast bij het meerdaagse paardenevenement bij Windsor Castle. Hij is ook niet de enige monarch van de Golfstaten die wegblijft in Amerika. Ook de koning van Saudi-Arabië stuurde zijn kroonprins. De sultan van Oman en president van de Verenigde Arabische Emiraten zijn te ziek om te reizen, zodat naast de emir van Qatar alleen die van Koeweit aanschuift.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– Alexia’s nieuwe avontuur in Wales
– Mode uit Afrika: traditie en kleur
– Krijgt Japan een vrouw op de troon?
– Diana’s huwelijksjuwelen
– Haakon en Mette-Marit 20 jaar gelukkig