Koning Mihai kan niet bij uitvaart zijn

Vorsten

08-08-2016 13:31:00

Koning Mihai

Koning Mihai is door zijn artsen ontraden zaterdag de uitvaart bij te wonen van zijn vorige week overleden echtgenote koningin Ana. Dat heeft een woordvoerder van de Roemeense koninklijke familie maandagmiddag bekendgemaakt. De bijna 95-jarige koning blijft in Zwitserland waar hij gezelschap wordt gehouden door familieleden en staf aldus de mededeling. “Het besluit is met grote spijt genomen”.

Oudste dochter prinses Margareta had zondag na afloop van een herdenkingsdienst bij het koninklijk buitenverblijf in Săvârşin gezegd dat overleg gaande was met de behandelende doktoren over de mogelijkheid dat Mihai de begrafenis kon bijwonen. Hij wilde dat zelf erg graag. De vijf geraadpleegde specialisten raadden het echter af. De koning heeft leukemie en is eerder dit jaar geopereerd. Volgens schoonzoon prins Radu wordt hij met de week zwakker.

Van de vijf dochters van het koningspaar ontbreekt dochter prinses Irina naar eigen zeggen “om persoonlijke redenen” bij de uitvaart. Irina woont en werkt in de Amerikaanse staat Oregon en is daar enkele jaren geleden samen met haar man veroordeeld voor het houden van illegale hanengevechten. De prinsessen Margareta, Elena, Sofia en Maria zijn wel aanwezig, met hun partners en met twee van de koninklijk kleinkinderen, Nicolae en Elizabeth.

Donderdag maakt het hof bekend welke koninklijke gasten worden verwacht. Prins Carlos vertegenwoordigt naast zijn eigen Huis Bourbon-Parma ook zijn neef koning Willem-Alexander namens het Huis Oranje-Nassau.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord