Koning Salman start Turks bezoek

Vorsten

11-04-2016 14:36:00

De Saudische koning Salman heeft maandag zijn bezoek aan Egypte afgesloten en is vanuit Caïro naar Ankara gevlogen. Daar heeft de koning een aantal ontmoetingen met Turkse leiders, onder wie zijn gastheer president Recep Tayyip Erdogan. Later in de week gaat Salman naar Istanbul voor de topconferentie van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking.

Het koninklijk bezoek aan Caïro is ondertussen niet onopgemerkt voorbijgegaan. Saudi-Arabië heeft voor miljarden overeenkomsten getekend met het armlastige Egypte, dat de economische steun van het olierijke buurland hard nodig heeft.

Salman bleef zelf ook niet met lege handen. Hij kreeg een eredoctoraat van de universiteit van Caïro, maar belangrijker was de teruggave van twee eilandjes in de Straat van Tiran. Volgens Riyadh is het beheer van de strategische maar onbewoonde eilanden ooit in handen gegeven van Egypte, dat ze nu weer uit handen geeft. Het Egyptische publiek echter is ontstemd omdat de stukjes land als Egyptisch werden beschouwd en president al-Sisi het recht niet zou hebben ze ‘weg te geven’.

Meer Andere Huizen