Koning Simeon genoemd als presidentskandidaat

Vorsten

25-07-2016 21:05:00

Koning Simeon

Leden van de Bulgaarse Socialistische Partij hebben de laatste koning en oud-premier Simeon II voorgedragen om voor de BSP kandidaat te zijn bij de presidentsverkiezingen later dit jaar. Dat meldt de Bulgaarse nieuwssite Dnevnik.bg maandag.

Koning Simeon (nu 79), die als kleuter onder een regentschap regeerde van 1943 tot de communisten in 1946 de monarchie afschaften, heeft herhaaldelijk gezegd het presidentschap niet te ambiëren of te willen. Eerder dit jaar verklaarde hij desgevraagd bij verschillende gelegenheden geen kandidaat te zijn.

Maar de leden van de BSP, nota bene de opvolger van de communistische partij, mogen zelf namen voordragen waaruit de partijleiding uiteindelijk een kandidaat aanwijst. BSP-leider Korneliya Ninova heeft in een eerste reactie gezegd de koning niet te zullen kiezen.

Simeon, die een flink deel van het jaar in zijn voormalige ballingsoord Spanje woont, is na de val van het communisme in zijn land van 2001 tot en met 2005 premier geweest van Bulgarije. In die tijd trad Bulgarije toe tot de NAVO en kwam toetreding tot de EU (in 2007) in het vizier.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:

 

– 39 pagina’s over Amalia!
– Prinsessen en hun eerste diadeem
– Staatsbezoek Noorwegen: vrienden onder elkaar
– Royals op Griekse bruiloft