Koning Tonga stuurt parlement naar huis

Vorsten

2017-08-25 13:27:00

Koning Tupou VI van Tonga heeft vrijdag onverwacht het parlement van het piepkleine koninkrijk in de Stille Oceaan ontbonden en nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Die moeten voor 16 november worden gehouden, aldus de koninklijke proclamatie.

De maatregel, die de koning naar eigen zeggen nam na overleg met de voorzitter van het parlement, betekende ook meteen het ontslag voor de regering van premier ‘Akilisi Pohiva. Diens regeringstermijn liep nog tot volgend jaar. Het paleis gaf geen toelichting of uitleg over het besluit.

Het ontbinden van het parlement, met onmiddellijke ingang, verraste de parlementsleden die zich vrijdagmorgen nog bij het parlement hadden gemeld. Ze kregen te horen dat ze bericht moesten afwachten van het paleis. Tegen het einde van de middag verscheen het koninklijk besluit op de website van de staatskrant, de Tonga Government Gazette.


Meer Andere Huizen

Nieuw, van de makers van Vorsten: Máxima. Een maar liefst 180 pagina’s dikke speciale editie over alles wat u wilt weten over onze koningin.