Koning van Maleisië beëdigt nieuwe premier

Vorsten

10-05-2018 17:08:00

De koning van Maleisië heeft donderdagavond (lokale tijd) Mahathir Mohamad beëdigd als premier. De Yang di-Pertuan Agong deed dat in het koninklijk paleis Istana Negara daags na parlementsverkiezingen die een politieke aardverschuiving veroorzaakten. Voor het eerst sinds de onafhankelijkheid van Maleisië in 1957 won een andere coalitie dan die van Barisan Nasional.

Donderdag was enige onrust ontstaan omdat de koning niet onmiddellijk de voorman van de grote winnaar van de zo verrassend geëindigde verkiezingen uitnodigde. Het paleis liet echter weten dat Yang di-Pertuan Agong Muhamad V de wens van het volk respecteerde, maar dat hij wel de grondwettelijke procedures moest volgen en onder meer moest wachten op het officiële resultaat van de Kiescommissie.

Mahathir Muhamad is meteen de oudste regeringsleider ter wereld. In juli wordt hij 93. Alleen de net 92 jaar geworden koningin Elizabeth komt als staatshoofd bij hem in de buurt. Mahathir Muhamad regeerde eerder al 22 jaar als premier en zwaaide in 2003 af. Hij was het oneens met het beleid én de corruptie van zijn eerdere protegé Najib Razak, en trad toe tot de coalitie Pakatan Harapan, die woensdag 113 van de 222 zetels veroverde.

De nieuwe premier, die vroeger vaak ruzie had met de sultans van de diverse deelstaten, heeft toegezegd slechts twee jaar in functie te zullen blijven. Zijn eerste regeringsdaad was om deze week donderdag en vrijdag uit te roepen tot een vrije dag.


Meer Andere Huizen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.