Koning van Maleisië dankt voor medeleven

Vorsten

2019-05-25 11:01:00

De koning van Maleisië heeft zaterdag via sociale media de bevolking bedankt voor het medeleven na het overlijden afgelopen woensdag van zijn vader sultan Ahmed Shah. “Het zijn voor ons als familie moeilijke dagen geweest. Maar we hadden ze niet kunnen doorstaan zonder de liefde, steun en vriendelijkheid van familie, vrienden, het volk van Pahang en alle Maleisiërs. Voor dit en meer danken wij vanuit het diepste van ons hart”, aldus de koning.

Sultan Ahmed Shah, die 45 jaar lang regeerde in de deelstaat Pahang en ook een keer het roulerende Maleisische koningschap vervulde, overleed op 88-jarige leeftijd. Hij was al langere tijd ziek. Om die reden ook besloot zijn familie in januari dat hij moest terugtreden als sultan opdat zijn zoon Abdullah in aanmerking kon komen voor het onverwacht vrijgekomen koningschap van Maleisië.

Volgens het gehanteerde rotatiesysteem was het de beurt aan Pahang, maar Ahmed Shah was niet in staat een tweede keer het ambt te vervullen. Vandaar het besluit om hem te laten aftreden en zijn zoon Abdullah de plaats te laten innemen. De andere Maleisische vorsten accepteerden de gang van zaken en kozen Abdullah kort daarna tot Yang di-Pertuan Agong, oftewel koning.

“We hebben een ongelooflijk mens verloren, maar wat nog belangrijker is, we zijn onze geliefde vader kwijtgeraakt en de mensen hebben een werkelijk ongelooflijke sultan verloren”, aldus Abdullah in zijn verklaring. Hij zou in de geest van zijn vader regeren, zo voegde hij eraan toe.


Meer Andere Huizen

– Koningspaar weer even op pad
– Het Duitse leven van de Thaise koning
– Elisabeths militaire training
– Wie zijn de Casiraghi’s?
– Vooruitblik: wanneer Charles koning wordt