Koning van Maleisië opent nieuw parlementair jaar

Vorsten

18-05-2020 13:03:17

De koning van Maleisië, sultan Abdullah, heeft maandagmorgen het zittingsjaar van het federale parlement geopend. Hij deed dat met een troonrede in de Dewan Rakyat, de volksvertegenwoordiging. Rond de plechtigheid waren tal van voorzorgsmaatregelen genomen om te zorgen dat de aanwezigen fysiek afstand konden houden. De meeste parlementariërs droegen ook mondkapjes.

Het was de eerste samenkomst van het parlement nadat eind februari premier Mahathir Mohamad plotseling aftrad, tegen het advies van de koning in. Maleisië beleefde daarna een turbulente tijd, waarin de 94-jarige Mahathir probeerde zijn post weer terug te krijgen terwijl de koning met de grondwet in de hand op zoek ging naar een opvolger. Die vond hij uiteindelijk in Muhyiddin Yassin, zo vertelde Abdullah in zijn toespraak tot het parlement.

Hij had zich ervan vergewist dat Muhyiddin Yassin de steun had van de meerderheid in de Dewan Rakyat, waarmee hij zijn grondwettelijke plicht had gedaan, aldus de koning.

Troonrede

Oud-premier Mahatmir bestrijdt nog steeds dat er voldoende steun is, maar het parlement heeft geen kans gehad zijn vertrouwen uit te spreken in de nieuwe premier en regering. Ook maandag niet, want de parlementsvoorzitter torpedeerde plannen voor een algemene zitting. Het parlement komt pas op 13 juli weer bijeen.

De koning sprak in zijn troonrede verder over de bestrijding van het coronavirus, de noodzaak om de economie op de been te houden en de wens dat de ongelijkheid tussen verschillende delen van Maleisië wordt aangepakt door middel van infrastructurele projecten.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord