Koning van Tonga opent parlement via videoverbinding

Vorsten

03-05-2020 22:47:48

Het koninkrijk Tonga krijgt donderdag de wereldprimeur van een opening van het parlement en troonrede via videoverbinding. Koning Tupou VI zal zijn toespraak thuis in zijn villa houden terwijl de parlementsleden kunnen toeluisteren in de zittingszaal in Nuku’alofa. Dat heeft de grootmeester – Lord Chamberlain – maandag (lokale tijd) aan de Speaker (voorzitter) van het parlement laten weten, zo meldt Radio Nieuw-Zeeland.

De opening van het parlement is besloten, vanwege de ook in Tonga genomen maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Alleen de parlementsleden, een aantal personeelsleden en vertegenwoordigers van de media zijn welkom. Het parlement krijgt het daarna druk want voor 1 juli moet de nationale begroting voor volgend jaar zijn aangenomen.

Tonga is één van de weinige landen in de wereld waar nog geen besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld. Het Pacifische koninkrijk lijkt net op tijd alle fysieke contacten met de buitenwereld te hebben afgesloten. Er gold enige tijd een lockdown die met moeite door de politie kon worden gehandhaafd. De maatregelen worden nu weer versoepeld waardoor ook het parlement weer bijeen kan komen, maar wel zonder koning Tupou (60).

Meer Andere Huizen