Koning van Tonga opent parlement via zoom-videoverbinding

Vorsten

07-05-2020 14:05:51

Koning Tupou VI van Tonga had donderdag de wereldprimeur van het openen van het nationale parlement via een zoom-videoverbinding. De koning hield zijn troonrede vanuit het koninklijk paleis in Nuku’alofa terwijl de leden van de volksvertegenwoordiging bijeen waren in de zittingszaal van het parlement.

De koning sprak zijn blijdschap uit over het feit dat het coronavirus het Pacifische eiland-koninkrijk niet heeft bereikt en hij was de bevolking dankbaar dat het de beperkingen had aanvaard die de regering desondanks had ingesteld om te voorkomen dat het virus – indien aanwezig – zich zou kunnen verspreiden.

Tupou VI herinnerde eraan dat Tonga weliswaar geen besmettingen kende van het virus, maar dat delen van het land recentelijk wel zijn getroffen door de tropische cycloon Harold. Die heeft flinke vernielingen aangericht. “Het kan niet uitgesloten en verhinderd worden dat toekomstige cyclonen verwoestender zullen zijn. Ze worden krachtiger en komen vaker voor. Alleen als we waakzaam blijven, kunnen we deze rampen overleven”, aldus de koning in zijn troonrede.

Het parlement had veel werk te doen. “Er is behoefte aan eenheid en samenwerking voor de vooruitgang van het volk en de ontwikkeling van het land. We accepteren de hulp van het buitenland om het leven van ons volk te beschermen, waardoor we de impact van klimaatverandering en het virus op ons leven, onze economie, reizen, toerisme, sport, bedrijven en verbindingen kunnen tegengaan.”

Meer Andere Huizen