Koningin Ana altijd katholiek gebleven

Vorsten

02-08-2016 17:54:00

koningin ana

Koningin Ana van Roemenië krijgt volgende week een Roemeens-orthodoxe begrafenis en wordt bijgezet in de koninklijke crypte van de nieuwe kathedraal van Curtea de Argeş, ten westen van Boekarest.

Dat de maandag op 92-jarige leeftijd overleden echtgenote van koning Mihai zo’n uitvaart krijgt, zoals de koninklijke familie dinsdag bekendmaakte, lag niet meteen voor de hand. Ana is namelijk ook na haar huwelijk in 1948 met de Roemeens-orthodoxe koning katholiek gebleven en kreeg op haar sterfbed ook de laatste sacramenten van de katholieke kerk.

In haar biografie zei ze tien jaar geleden het onzin te vinden om van geloof te veranderen alleen maar om te kunnen trouwen. Dat had ze dus ook niet gedaan. ,,En bovendien, de koning heeft het ook nooit van me gevraagd”, aldus Ana, geboren als prinses van Bourbon-Parma.

De katholieke kerk gaf overigens geen toestemming voor haar huwelijk en Ana heeft zich daar jarenlang ongelukkig over gevoeld. In 1966 is het huwelijk in stilte, mede na hulp van prinses Grace, in Monaco ook katholiek ingezegend.

De vijf dochters van Mihai en Ana zijn in de orthodoxe kerk gedoopt en troonopvolgster Margareta is ook voor de orthodoxe kerk getrouwd.

Meer Andere Huizen