Noor van Jordanië viert 63ste verjaardag

Vorsten

2014-08-23 09:19:00

AMMAN – Afgaande op haar populaire twitteraccount ontving koningin Noor van Jordanië al een week te vroeg de eerste felicitaties, maar zaterdag is ze dan echt jarig. De weduwe van de in 1999 overleden koning Hoessein viert haar 63e verjaardag.

De koningin werd in 1951 in Washington geboren als Lisa Najeeb Halaby. Na haar huwelijk met koning Hoessein in 1978, waarvoor ze zich tot de islam bekeerde, leverde Lisa haar Amerikaanse paspoort in en sindsdien gaat ze door het leven als koningin Noor. Ze behield na zijn dood haar titel.

Koningin Noor staat bekend als een bemiddelend persoon in de relaties tussen Arabische, islamitische en westerse landen. Ze zet zich in voor vluchtelingenwerk en ontwapening. Recent nog liet ze zich uit over de aanhoudende gevechten in Gaza en over de burgeroorlog in Syrië. Met haar eigen stichting zet ze zich in voor onder meer vrouwenrechten.

Vierde echtgenote

Toen ze trouwde was koningin Noor 26 en de vierde echtgenote van de toen 42-jarige koning, die ze leerde kennen toen ze als architect in Amman werkte. Samen met Noor kreeg Hoessein nog twee zoons en twee dochters. Ze staan op een van de vier foto’s die koningin Noor zaterdag op haar verjaardag op Twitter postte.

De huidige koning van Jordanië, Abdoellah II, is de oudste zoon van koning Hoessein en zijn tweede vrouw.


Meer Andere Huizen

In deze extra dikke editie van Vorsten:

 

– Fotosessie bij Paleis Huis ten Bosch
– Eindelijk weer: staatsbezoek Duitsland
– Openhartige Eloise van Oranje
– Margaret’s party island Mustique
– William en Harry samen voor Diana