Kroning koning heeft invloed op verkiezingen

Vorsten

03-01-2019 15:27:00

De kroning van koning Vajiralongkorn kan de Thaise parlementsverkiezingen parten spelen. Dat heeft vicepremier Wissanu Krea-ngam donderdag gezegd na een vergadering met de Kiescommissie. Die moet bepalen in hoeverre de voor 4 mei geplande kroning toestaat dat op 24 februari, zoals tot nu toe verwacht, verkiezingen worden gehouden.

De stembusgang had deze week aangekondigd moeten worden. Sinds het Thaise leger in 2014 een staatsgreep pleegde zijn parlementsverkiezingen steeds uitgesteld. Vorig jaar nog zei juntaleider Prayuth Chan-o-cha dat de kroning aan verkiezingen voor het 500 zetels tellende Lagerhuis vooraf zou gaan, maar dat het aan de koning was om een datum te prikken. Later draaide hij het om: eerst verkiezingen, daarna een kroning.

De datum van de kroning werd op nieuwjaarsdag onverwacht aangekondigd. In de door de militairen opgestelde grondwet is de procedure en het tijdschema voor verkiezingen geregeld, en daarin kan een conflict liggen met de voorbereidingen op de kroningsplechtigheden tussen 4 en 6 mei.

Meer Andere Huizen