Kroonprins Albanië wil voorbeeld zijn

Vorsten

24-12-2013 20:49:00

TIRANA – Kroonprins Leka II heeft dinsdag via Facebook zijn kerstboodschap aan ‘alle Albanezen waar ook ter wereld’ overgebracht. Bij de boodschap was een foto geplaatst van de troonopvolger met zijn verloofde, de actrice Elia Zaharia, bij een kerstboom. De twee hadden voor dit jaar trouwplannen, zo liet Leka II een jaar geleden weten, maar van een huwelijk is het nog niet gekomen.

Leka II, die in Tirana werkzaam is als adviseur van de president, heeft voor zijn landgenoten alleen een spirituele boodschap. Hij verwijst naar het Edict van Milaan, dat 1300 jaar geleden tot stand kwam en dat symbool staat voor religieuze tolerantie. Volgens Leka II is dat de unieke bijdrage van de Albanezen, of hun voorgangers de Illyriërs, aan de mensheid. ”Iets waar we trots op kunnen zijn.”

Tolerantie is een waarde die de kroonprins ‘als hoofd van de koninklijke familie’ zal bewaren en promoten, om er een van de vaste waarden van de Albanese maatschappij van te maken, aldus de kerstboodschap.

Albanië is maar heel kort een koninkrijk geweest toen Leka’s grootvader Zog zichzelf promotie gaf en van president tot koning benoemde, om op die manier zijn positie veilig te stellen. Presidenten immers moeten om de zoveel jaar worden herkozen, een koning heeft daar geen last van. In 1939 moest de koninklijke familie het land verlaten vanwege een inval van Italië; na de Tweede Wereldoorlog schaften de nieuwe communistische machthebbers de monarchie af. Leka is sinds november 2011 hoofd van de familie na het overlijden van zijn vader kroonprins Leka I.


Meer Andere Huizen

In deze extra dikke Vorsten:

 

– Terugblik op Koningsdag
– Exclusief interview met prinses Margarita
– Familietraditie: studeren in Leiden
– De hofhouding van het koningspaar
– Belgisch koningshuis op weg naar herstel