Kroonprins Salman wordt nieuwe premier Bahrein

Vorsten

11-11-2020 20:09:34

Kroonprins Salman (51) is woensdag door zijn vader koning Hamad benoemd tot de nieuwe premier van de eilandstaat Bahrein. Salman is de opvolger van zijn oudoom sjeik prins Khalifa. Die overleed dertien dagen voor zijn 85e verjaardag in de Mayokliniek in Rochester, in de Amerikaanse staat Minnesota. Khalifa was de eerste en enige premier die het in 1971 onafhankelijk geworden Bahrein heeft gehad.

Kroonprins Salman, die bevriend was met de Nederlandse prins Friso en in 2013 ook bij diens herdenkingsdienst in Delft aanwezig was, was al enkele jaren vicepremier van het koninkrijk in de Perzische Golf. Het afgelopen jaar was hij de facto al premier omdat Khalifa te ziek was om zijn taken als regeringsleider uit te oefenen. In augustus werd hij overgebracht naar de prestigieuze Mayokliniek, waar die maand ook de hoogbejaarde emir van Koeweit werd opgenomen. Deze overleed daar op 29 september. Khalifa volgde woensdag.

Kroonprins Salman geldt als veel gematigder en moderner dan sjeik Khalifa, die door buitenlandse waarnemers en diplomaten is omschreven als conservatief en corrupt. Tijdens de Arabische lente in 2011 richtte de roep om hervorming zich met name tot hem, maar met hulp van miltairen uit Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten wist de premier zijn positie te behouden. Bahrein raakte daardoor wel een deel van zijn zelfstandigheid kwijt.

Langst regerende premier

De overleden premier werd in januari 1970 aangesteld door zijn oudere broer emir Isa, met wie hij een jaar later bij de onafhankelijkheid van de Golfstaat een taakverdeling overeenkwam. Regering en economie waren voor Khalifa en diplomatie en buitenlandse betrekkingen voor de emir. Dat bleef zo toen in 1999 zijn neef Hamad als emir op de troon kwam en deze zijn positie drie jaar later verhoogde tot die van koning.

Khalifa, wiens portret naast dat van koning Hamad en kroonprins Salman, overal in het straatbeeld is te zien, was de langst regerende premier ter wereld. De aard van zijn ziekte is niet bekendgemaakt. De uitvaart vindt in besloten kring plaats zodra het stoffelijk overschot vanuit Amerika is overgevlogen naar Manama, de hoofdstad van Bahrein.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord