Erfprins Alois van Liechtenstein houdt toespraak

Vorsten

15-08-2014 12:16:00

VADUZ – Erfprins Alois van Liechtenstein heeft vrijdag zijn traditionele toespraak ter gelegenheid van de nationale feestdag aangegrepen om de burgers van het vorstendom op te roepen meer eigen verantwoordelijkheid te nemen. Alois wil de staatshuishouding op orde brengen en heeft daarbij hulp nodig van de bevolking, zo zei hij in zijn rede op de weide naast het vorstelijk slot in Vaduz.

De ‘lieve Liechtensteinerinnen en Liechtensteiner’ moeten zich wat vaker afvragen of het wel goed is dat bij elk gezamenlijk initiatief meteen wordt bedacht dat de staat het wel zal financieren. Misschien kunnen de burgers zelf wat regelen en op die manier de staat ontlasten, zo opperde Alois die precies tien jaar geleden het dagelijks bestuur van Liechtenstein overnam van zijn vader vorst Hans Adam II.

De erfprins gebruikte nog twee voorbeelden. Zo zou de staat minder kosten maken als de inwoners niet voor elk geschil meteen naar de rechter stappen en voor elk kwaaltje naar de dokter. ”Bedenk of het echt wel nodig is”, aldus Alois. De komende tijd zal de regering de begroting opnieuw tegen het licht houden want er moet worden bezuinigd om rode cijfers te voorkomen. ”We hebben te veel gekeken naar de Europese welvaartsstaten en zijn te weinig onszelf gebleven”, meende hij.

Maar bezuiniging of niet, namens zijn familie nodigde Alois wel de hele bevolking uit om na zijn toespraak een biertje te komen drinken in de rozentuin van het naastgelegen slot.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord