Macron in ‘noodzakelijke dialoog’ met Saudische kroonprins

Vorsten

28-07-2022 13:42:04

De Franse president Emmanuel Macron dineert donderdagavond in Parijs met de Saudische kroonprins en feitelijke machthebber Mohammed bin Salman al-Saud, ook wel MBS genoemd. Het is het eerste bezoek van de kroonprins aan West-Europa sinds de moord in 2018 op een Saudische journalist, Jamal Khashoggi, in een consulaat van het koninkrijk in Turkije. Hij werd vermoord door een groep uit Saudi-Arabië overgevlogen daders en algemeen is aangenomen dat de Saudische geheime dienst en de kroonprins zelf achter de moord zaten.

Een aantal parlementariërs en mensenrechtengroepen in Frankrijk hebben daarom geprotesteerd tegen het bezoek van MBS. Hij werd sinds de moord gemeden op het internationale toneel, maar de fractieleider van de regeringscoalitie van Macron, Aurore Bergé, zei dat “de president mensen moet kunnen ontvangen die feitelijk zijn gesprekspartners zijn, in het bijzonder met het oog op de oorlog in Oekraïne en op de grote problemen die we met energie hebben”. Volgens Bergé gaat het om een “noodzakelijke dialoog die Frankrijk met alle Golfstaten moet voeren en dat is dus ook met de leider van Saudi-Arabië”.

Bin Salman al-Saud is weer onder de wereldleiders van wie er velen bij hem op aandringen snel meer olie te leveren. Het koninkrijk is de grootste olie-exporteur ter wereld. Macron bezocht in december Jeddah en sprak daar ook al met de kroonprins. Twee weken terug was de Amerikaanse president Joe Biden op bezoek in Saudi-Arabië. Het koninkrijk wordt in het Westen behalve als belangrijke olieleverancier ook gezien als goede en trouwe klant voor de wapenindustrie en een belangrijke partner in het beleid tegenover Iran.

Meer Andere Huizen