Maleisisch koningspaar kookt voor slachtoffers overstromingen

Vorsten

06-01-2021 15:34:46

Het Maleisische koningspaar heeft woensdag zelf een helpende hand toegestoken bij het bereiden van een maaltijd voor de evacuees van de overstromingen die onder meer de deelstaat Pahang de afgelopen dagen hebben getroffen. In het tijdelijk opvangcentrum in kampong Seri Damai in het stadje Kuantan zette koningin Azizah zich aan het koken, daarbij geholpen door haar man, sultan Abdullah.

Op videobeelden die het Maleisische hof op sociale media verspreidde is te zien dat de Raja Permaisuri Agong, zoals de officiële titel van Azizah luidt, geen halve maatregelen nam en onder meer teiltjes met paprika en uien in een hele grote emmer kieperde ter voorbereiding op het klaarmaken van onder meer het vlees. Op de beelden roert het koningspaar met grote houten lepels door het eten voor de 128 mensen in het opvangcentrum in het dorpshuis.

De koning, die dinsdag zelf achter in het stuur stapte om naar het rampgebied te rijden terwijl zijn vrouw naast hem met haar mobiele telefoon opnames maakte, bezocht ook een school die dienst doet als tijdelijk onderkomen. Hij werd daarbij vergezeld door een van zijn zoons, prins Ahmad. De koningin overigens heeft verschillende kookboeken op haar naam staan en was 31 december nog te zien in een populair Maleisisch kookprogramma.

Roulatiesysteem

Het koningspaar is extra betrokken bij Pahang omdat Abdullah ook sultan is van deze deelstaat. Het Maleisische koningschap rouleert om de vijf jaar volgens een in 1957 afgesproken volgorde onder de vorsten van negen van de dertien deelstaten.

Abdullah kwam vorig jaar januari op de troon van Pahang door het terugtreden van zijn hoogbejaarde vader, om kort daarna te worden gekozen als Yang di-Pertuan Agong (koning) van heel Maleisië. In Pahang zelf treedt zijn zoon Hassanal op als regent. Ook hij ging op bezoek bij slachtoffers van de overstromingen.


Meer Andere Huizen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.