Maleisische koning gaat opnieuw praten

Vorsten

2020-02-28 22:08:49

Fastfoodwinkels rond Istana Negara, het koninklijk paleis in Kuala Lumpur, kunnen weer op extra bestellingen rekenen. De Maleisische koning, sultan Abdullah, begint namelijk aan een nieuwe ronde gesprekken om een nieuwe premier te vinden die kan rekenen op voldoende steun in de Dewan Rakyat, het Lagerhuis.

De koning ontvangt de leiders van de in het federale parlement vertegenwoordigde politieke partijen nadat hij eerder in de week al gesprekken had gevoerd met alle 222 leden van de Dewan Rakyat. Hij had ze gevraagd wie zij als nieuwe premier wensten. Uit die consultatieronde kwam geen kandidaat naar voren die een meerderheid zou kunnen halen.

Aanvankelijk werd gedacht dat het parlement maandag in een bijzondere zitting bijeen zou worden geroepen om via stemming een premier te kiezen. Die route maakte interim-premier Mahathir Mohamad (94) donderdag bekend, maar na vrijdag bleek, zonder instemming van de Yang di-Pertuan Agong – zoals de koning wordt aangeduid in het Maleis.

Coalitie

Sultan Abdullah riep vrijdagmorgen de andere Maleisische vorsten, onder wie het koningschap om de vijf jaar rouleert, in het paleis bijeen om een koers te bepalen. Daaruit kwam voort dat hij met de partijleiders gaat overleggen en dat de door Mahathir gewenste extra zitting niet doorgaat.

Mahathir is de oudste regeringsleider ter wereld. Hij kwam twee jaar geleden weer aan de macht middels een vierpartijencoalitie. Hij maakte de afspraak na twee jaar te zullen opstappen, een belofte waaraan hij vorige week nog eens werd herinnerd. Afgelopen maandag bood Mahathir plotseling aan de koning zijn ontslag aan, terwijl zijn partij de coalitie opblies.

Welke partijen nu een regeringscoalitie kunnen vormen is onduidelijk. Mogelijk dat de nieuwe gespreksronde van de koning daar antwoord op geeft. Ondertussen wachten de Maleisische media vol spanning voor de paleispoort, waar de koning hen de voorbije dagen ook van eten voorzag, van onder meer KFC en McDonald’s.
Meer Andere Huizen

tijdelijk Gratis verzending

Je bestelt onze nummers online en met kortingscode GRATIS betaal je géén verzendkosten!