Maleisische koning luistert naar betoog oppositieleider

Vorsten

13-10-2020 12:32:09

Koning Abdullah van Maleisië heeft dinsdagmorgen in het Istana Negara, het nationaal paleis in Kuala Lumpur, oppositieleider Anwar Ibrahim in audiëntie ontvangen. De ontmoeting van Ibrahim met de Yang di-Pertuan Agong had eigenlijk al op 22 september moeten plaatsvinden, maar ging toen niet door omdat de koning in het ziekenhuis werd opgenomen.

Ibrahim (73) had om de ontmoeting gevraagd om sultan Abdullah te vertellen en bewijzen dat hij in het parlement een “formidabele, overtuigende meerderheid” heeft van 120 parlementariërs. Dat is genoeg om een regering te vormen in de plaats van de eerder dit jaar door de koning aangewezen huidige premier Muhyiddin Yassin.

“Het zou gepast zijn als de premier ontslag zou nemen”, aldus Ibrahim na afloop van zijn ontvangst in het paleis. De zegsman van de koning bevestigde dat Ibrahim had gesproken over de steun die hij in het parlement zou hebben. “Hij heeft echter niet de namen van deze parlementsleden ingediend om zijn claim te versterken”, aldus Ahmad Fadil. “Daarom heeft Zijne Majesteit hem geadviseerd om de wettelijke procedures te respecteren en na te leven zoals vastgelegd in de federale grondwet.”

Maaltijden

Het is voor iedereen onduidelijk hoeveel parlementariërs Ibrahim steunen en hoeveel premier Muhyiddin Yassin. De koning heeft als een van zijn taken een premier aan te wijzen die over een meerderheid beschikt in het parlement, maar Abdullah zal zijn premier niet snel ontslaan zolang de onduidelijkheid bestaat.

De koning trakteerde de voor het paleis op de komst van Ibrahim wachtende media op maaltijden, zoals hij eerder dit jaar ook had gedaan toen hij bezig was met het aanwijzen van een nieuwe premier. De koninklijke maaltijdservice was dinsdag bijna net zo groot nieuws als het onderhoud met de oppositieleider.


Meer Andere Huizen

In deze editie van Vorsten:


– Oranjes met levenservaring, nog volop actief
– Zo gewoon zijn Filip en Mathilde
– Royal ladies in Valentino’s mode
– 20 jaar geleden: Máxima’s jawoord