Maleisische koning roept raad van vorsten bijeen

Vorsten

24-10-2020 19:09:53

De Maleisische koning sultan Abdullah heeft zaterdag de ongebruikelijke stap genomen om de ‘Raja Majlis’, de raad van vorsten in bijzondere vergadering bijeen te roepen om te praten over de politieke situatie in het land. De verwachting is dat de negen sultans en andere vorsten van de Maleisische deelstaten zondag samenkomen in Istana Negara, het nationaal paleis in Kuala Lumpur.

Op de agenda staat de wens van de Maleisische premier Muhyiddin Yassin om de noodtoestand uit te roepen om de weer snel om zich heen slaande coronapandemie beter te kunnen aanpakken. Daar heeft de Yang di-Pertuan Agong, zoals de titel van de koning in het Maleis luidt, alle begrip voor maar de consequenties zijn vergaand en kunnen tot grote onrust leiden.

De noodtoestand gaat namelijk gepaard met het buitenspel zetten van het parlement en dat net voor een nieuwe begroting moet worden aangenomen. En net nu oppositieleider Anwar Ibrahim bij de koning langs is geweest om te zeggen dat niet Muhyiddin Yassin maar hijzelf over een meerderheid beschikt in het parlement en daarom premier zou moeten worden. Met de noodtoestand kan de huidige premier een vertrouwensstemming voorkomen en zijn politieke leven rekken.

De koning wil duidelijk rugdekking van zijn collega-heersers alvorens zo’n verstrekkend besluit te nemen of juist af te wijzen.


Meer Andere Huizen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.