Maleisische koning snijdt verjaardagstaarten aan

Vorsten

30-07-2020 13:35:46

Het paleispersoneel in Istana Negara, het nationaal of koninklijk paleis in Kuala Lumpur, moet duidelijk nog oefenen op harmonie bij het gezamenlijk zingen van ‘lang zal hij leven’. Dat blijkt uit het filmpje dat donderdag op sociale media werd geplaatst ter gelegenheid van de viering van 61e verjaardag van de Yang di-Pertuan Agong, koning Abdullah van Maleisië.

Die werd in een van de grote zalen van het paleis opgewacht door tientallen leden van hofhouding, beveiliging en personeel om twee fikse verjaardagstaarten aan te snijden. Bij binnenkomst werd de koning, die werd vergezeld door zijn echtgenote en andere leden van zijn familie, enigszins aarzelend toegezongen. Abdullah hoorde het geamuseerd aan, en pakte toen het mes aan waarmee hij de taarten moest snijden.

Roulerend koningschap

De verjaardag van de koning is in Maleisië een nationale feestdag, maar net als bijvoorbeeld in Groot-Brittannië en Luxemburg, is de viering losgekoppeld van de eigenlijke dag. In Maleisië is dat extra handig omdat het koningschap om de vijf jaar rouleert onder negen vorsten, waardoor de nationale feestdag steeds zou verschuiven. Dat gebeurt overigens met enige regelmaat toch.

Voor de duur van de regering van de vorige januari aangetreden en op 30 juli jarige koning Abdullah is de viering van zijn verjaardag vastgesteld op de eerste maandag in juni.


Meer Andere Huizen

 

Neem een mini-abonnement op Vorsten en ontvang het boek Amalia (t.w.v. €17,99) cadeau! Voor 4x Vorsten en het boek samen betaalt u slechts €25.