Maleisische vorsten zijn het snel eens

Vorsten

24-01-2019 19:35:00

De verkiezing van de nieuwe koning van Maleisië was donderdag uiteindelijk een fluitje van een cent. Acht van de negen vorsten die stemrecht hadden, verzamelden zich in de ochtend in het nationaal paleis in Kuala Lumpur en amper twee uur later vertrokken ze weer. Het was aan de Bewaarder van het Koninklijk Zegel om de uitslag bekend te maken. De nieuwe sultan van Pahang was uitverkoren. Precies volgens het bestaande rotatieschema.

Voor het Istana Negara hadden zich tientallen nieuwsgierigen verzameld die samen met de in grote getale uitgerukte media een glimp wilden opvangen van de acht autocolonnes met de heersers van de deelstaten die een monarch aan het hoofd hebben. Opvallende afwezige was sultan Muhammad V van Kelantan die eerder deze maand de federale troon plotseling opgaf. Hij wenste kennelijk niet deel te nemen aan de verkiezing van zijn opvolger.

Het ontbreken van Muhammad gaf zuurstof aan de met name buiten Maleisië circulerenden berichten dat hij begin januari een discreet maar onmiskenbaar seintje had gekregen van zijn collega’s om op te stappen. Als hij dat niet uit eigen beweging zou doen, zou hij worden weggestemd. Dit omdat de vorsten vonden dat Muhammed het koningsambt in diskrediet bracht met zijn recente huwelijk met een Russisch model.

Angst

Officieel is noch over dat huwelijk noch over pressie van de andere heersers iets gemeld. Maleisische media durven er ook niks over te schrijven uit angst een proces aan de broek te krijgen voor beschadiging van de monarchie. Maar veelbetekenend was het dat een aantal vorsten begin januari onaangekondigd en in het geheim bijeenkwam en dat Muhammad luttele dagen later het land verraste door af te treden.

Dat had een tweede troonswisseling tot gevolg. Maleisië kent een om de vijf jaar roulerend koningschap, waarbij ieder van de negen vorsten bij toerbeurt aan de beurt komt. De deelstaat Pahang mocht de nieuwe koning leveren, maar de regerende sultan Ahmad Shah (88) was te oud en ziek om nog de nationale troon te kunnen bezetten. Binnen de koninklijke familie van Pahang werd toen razendsnel besloten om de sultan te vervangen door zijn zoon Abdullah (59). Die zou dan ook in aanmerking komen voor het koningschap.

Grondwetspecialisten

Even was er onder grondwetspecialisten nog speculatie over de vraag of de andere vorsten deze wisseltruc zouden accepteren, maar aan die twijfel kwam donderdag snel een einde. De sultan van Johor, tweede op de lijst, sloeg vervolgens het aanbod om vicekoning te worden af. De sultan van Perak, die dat onder Muhammad V ook al was, werd opnieuw gekozen. Over vijf jaar is sultan Ibrahim Iskandar (60) van Johor aan de beurt voor het koningschap.

De nieuwe koning wordt op 31 januari tijdens een kleurrijke ceremonie in het paleis geïnstalleerd. Op een latere datum volgt dan nog een kroning.

Meer Andere Huizen